Selv om det fortsatt er tøffe tider i deler av norsk næringsliv, melder samtlige bransjer nå om utsikter til bedre utvikling fremover, viser rapporten fra Norges Banks regionale nettverk som ble lagt frem tirsdag.

Flere økonomer konkluderer nå med at bunnen er passert for norsk økonomi og at behovet for ytterligere stimulanser i form av lavere styringsrente er kraftig redusert.

- Nivåene er fortsatt svake og indikerer utvikling godt under trendvekst. Og det er klart at Norges Bank fremdeles vil løfte frem at veksten er svak. Men det viktige her er at pilene peker i riktig retning, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

- Den speiler jo mye av dataene som vi har fått i det siste og bekrefter akkurat det at vekstomomentumet er på vei opp og at økonomien har passert bunnen, sier hun.

Hun understreker at det er spesielt positivt at alle bransjer melder om bedre utsikter femover og at det dermed er snakk om en bredt basert bedring.

- Det er klart at visse sektorer, fremforalt oljerelaterte sektorer, fortsatt er på negative nivåer. Men også her ser man at aktiviteten er i ferd med å ta seg opp, sier Blomgren.

Hun mener dagens rapport viser at behovet for ytterligere reduksjon i den allerede rekordlave styringsrenten på 0,5 prosent nå er kraftig redusert.

- Det bør motivere Norges Bank til å holde renten uendret neste uke, sier hun.

Norges Banks rentebeslutning blir kjent torsdag 22. september.

Tror ikke lenger på rentekutt

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank peker på at bedriftene rapporterer om en vekst som er sterkere enn han hadde sett for seg.

Sjeføkonom Frank Jullum, Danske Bank. Foto: Ida von Hanno Bast
Sjeføkonom Frank Jullum, Danske Bank. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

- Det er nok en indikasjon på at veksten i Norge er på vei med å ta seg opp igjen over trend, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Jullum har vært blant dem som lengst har trodd på et rentekutt fra Norges Bank i neste uke. Dagens tall er spikeren i kisten for dette, mener Jullum.

- Vi har tro på rentekutt på grunn av de høye nibor-rentene, men jeg tror dette fjerner sjansen for det. Slik som veksten er i Norge nå, er det ikke nødvendig å kutte renten mer.

- Samtidig er det en betydelig ulempe å kutte renten mer med den sterke boligprisveksten selvsagt, så jeg tror vi trekker den forventningen, med et lite forbehold, sier sjeføkonomen.

Han påpeker at vekstrekylen i andre halvår fjerner noe av nedsiderisikoen og behovet for å stimulere økonomien ytterligere.

- Det viser bare at penge- og finanspolitikken har virket ganske kraftig og klart å motvirke negative effekter av oljesjokket på Norge. Vi fikk aldri noen andre og tredjerundeeffekter fra oljesjokket på resten av økonomien, og da er det ingen vits i å stimulere den delen av økonomien noe mer, sier Jullum.

- Vekstbunnen er nådd

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets trekker også frem at bedringen nå er bredt basert.

Jeanette Strøm Fjære, DNB Markets.
Jeanette Strøm Fjære, DNB Markets. (Foto: Elin Høyland)

- Oppgangen i produksjonen er bred, og det negative draget fra oljesektoren ventes å avta, skriver hun i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.

Hun peker på at bedriftenes anslag i dagens rapport sammen med god vekst i fastlandsøkonomien i andre kvartal indikerer at veksten i år kan ende litt høyere enn Norges Banks anslag om en oppgang i fastlands-bnp på 0,8 prosent i år.

- Rapporten er nok et argument for at Norges Bank kan holde renten i ro på dette møtet. Det ser ut som vekstbunnen er nådd og nedsiderisikoen for norsk økonomi er redusert. I tillegg er boligprisveksten høy, som øker risikoen for finansielle ubalanser. Inflasjon er også høyere enn ventet, skriver Fjære i oppdateringen.

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.